To jedna z najcenniejszych przekąsek dnia codziennego.
Orzechy mają słodki smak z lekką domieszką gorzkiego (skórka), ogrzewające działanie i działają korzystnie na Yang nerek.
Warto je jeść:
- gdy mamy ciężki oddech lub dolegliwości astmatyczne
- gdy odczuwamy bóle lędźwiowe
- przy bólu kolan
- przy nietrzymaniu moczu
- przy zaparciach
- przy ogólnym wyziębieniu
Dzienna dawka – to garść.
Przed spożyciem orzechy warto podprażyć na patelni, wówczas pozbędziemy się mykotoksyn.
Prażymy nie za długo – najlepiej wrzucić je na już rozgrzaną, suchą patelnię na około minutę lub półtorej, wciąż mieszając.
Kolejny, doskonały sposób pozbywania się mykotoksyn to gotowanie orzechów, np. w owsiance.
Jeśli chcemy spożywać je na świeżo, to najlepiej własnoręcznie wyłuskane ze skorupki.
Smacznego!