Pieczywo z ciepłym łososiem i sałatką, to dobry wybór na drugie śniadanie.
Sycący, a jednocześnie lekki posiłek, pozwala dotrwać do obiadu bez podjadania.
To również doskonała porcja kwasów tłuszczowych omega-3.
SKŁADNIKI
Łosoś – 2-3 sztuki 8-centymetrowych plastrów
- Oliwa do smażenia
- Pieprz i sól – do smaku
- Pieczywo – białe bagietki tostowane na ciepło z masłem czosnkowym
Sałatka:
- Ogórek – ¼ sztuki
- Sałata – 4 liście
- Pomidorki koktajlowe – 5 sztuk
- Pieprz i sól – do smaku
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Sezam – 1 łyżeczka do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Pieczywo opiekamy w tosterze i smarujemy masłem czosnkowym (gotowym lub przygotowanym samodzielnie: 50 g masła, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta soli – zmieszane lub zmiksowane)
- Przygotowujemy sałatkę: krojony ogórek i pomidorki koktajlowe, liście sałaty (w całości lub rozdrobnione), olej sezamowy, pieprz i sól do smaku. Mieszamy wszystko w szklanym naczyniu i posypujemy sezamem.
- Łososia myjemy i lekko osuszamy. Plastry układamy na patelni i smażymy na oliwie pod przykryciem, uprzednio posypując z każdej strony solą i pieprzem. Po upływie około 3-5 min przekładamy plastry na drugą stronę. Lekko złotawy kolor łososia to znak jego gotowości do spożycia.
- Wszystkie składniki łączymy, układając na talerzu.
- Smacznego!