Gdzieś pod górą warzyw…było sobie mięso.
Potrawy z mięsem polecamy w proporcjach objętościowych 3:1, na korzyść warzyw.
3 porcje warzyw na 1 porcję – w tym wypadku kurczaka – sprawią, że potrawa będzie dużo lżejsza.
SKŁADNIKI
- Kurczak – dobrej jakości, 80 g
- Cukinia – ½ sztuki
- Papryka żółta – 1 sztuka
- Papryka zielona – 1 sztuka
- Bakłażan – ¼ sztuki
- Ogórek – ¼ sztuki
- Pieprz i sól – do smaku
- Kurkuma – szczypta
- Zioła aromatyczne – oregano, bazylia, rozmaryn
- Olej ryżowy – do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na głębszej patelni przez kilka minut.
2. Kroimy warzywa w kostkę: cukinię, paprykę żółtą i zieloną, bakłażan, ogórek i dorzucamy do
podsmażonego wcześniej mięsa.
3. Dusimy na wolnym ogniu około 30-40 min.
4. Doprawiamy do smaku kurkumą, pieprzem i solą.
5. Pod koniec duszenia, dodajemy zioła aromatyczne i mieszamy dokładnie. Pamiętajmy o tym,
że zioła nie powinny być poddawane zbyt intensywnej obróbce termicznej, dlatego dodajemy
je na sam koniec.
6. Podawać z ziemniakami lub razowym pieczywem.
7. Smacznego!