Owsianka to podstawa ciepłych śniadań.
Płatki owsiane są doskonałym wyborem na początek dnia wraz z dowolną konfiguracją dodatków i z naciskiem na sezonowe, krajowe owoce.
Warto zadbać o różnorodne elementy czy konsystencje w jednej porcji np.: półpłynne (zagotowane płatki), chrupiące (orzechy, płatki migdałowe) czy element soczystości (jabłka na ciepło). Jabłka można także dodać po ugotowaniu owsianki, wówczas zyskamy jeszcze większą świeżość.
SKŁADNIKI
Porcja dla 2 osób.
- Płatki owsiane – ¾ szklanki
- Rodzynki – 1 garść
- Orzechy włoskie – 1 garść
- Płatki migdałowe – ½ garści
- Jabłko – świeże, średniej wielkości
- Cynamon – szczypta
- Miód – opcjonalnie, ½ łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rodzynki namoczyć na noc (zalewając wodą ponad ich powierzchnię).
- Rano zalewamy płatki owsiane wodą (około 1 centymetr ponad powierzchnię płatków).
- Dorzucamy wszystkie składniki: orzechy, płatki migdałowe, rodzynki (wraz z wodą, w której moczyły się przez noc), świeże jabłko pokrojone w kostki, cynamon.
- Gotujemy na wolnym ogniu.
- Od momentu zabulgotania, gotujemy 3 do 5 minut mieszając, aby płatki nie przywarły do dna.
- Podajemy na ciepło.
- Opcjonalnie można dosłodzić niewielką ilością miodu, na koniec.
- Smacznego!