Czas na słodką przekąskę.
Placuszki są bardzo sycące.
Do zaspokojenia głodu wystarczą nawet 4 sztuki średniej wielkości.
SKŁADNIKI
Porcja dla 2 osób.
- Jaja kurze – 2 sztuki
- Skyr jogurt typu islandzkiego waniliowy Piątnica – 1 opakowanie 150g
- Banan – 1 sztuka, dojrzały
- Mąka razowa – ½ szklanki
- Sól – szczypta
- Olej ryżowy do smażenia
- Miód lub dżem niskosłodzony – opcjonalnie do posmarowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozgniatamy banan na miękką masę.
- W szklanym naczyniu łączymy rozgnieciony owoc wraz z jajkami, jogurtem Skyr, szczyptą soli i mieszamy dokładnie składniki.
- Następnie dodajemy porcjami mąkę razową, starając się uzyskać lekko gęstą konsystencję ciasta.
- Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni i formujemy na niej placuszki.
- Smażymy do uzyskania złotego koloru po obu stronach.
- Opcjonalnie smarujemy placuszki dżemem niskosłodzonym lub miodem.
- Smacznego!